Två personer som uppgav sig vara mycket duktiga inom ljud/ljusteknik hyrde vid upprepade tillfällen ljud- och ljusutrustningar i min butik. De hade svarta T-shirts på sig med vit text LIGHTCREW och sade sig ha ett eget tekniklager men hyrde kompletterande teknik av oss. Inför sommarens semestrar och turneer så hade undertecknad en konversation med dessa om att förstärka oss under denna period. Vi tyckte bra om varandra och sade JA. Jag brydde mig aldrig om att kolla upp referenser eller annat utan gick bara på "känsla".

När de kom med sin första faktura fanns ingen F-skattsedel samt heller ingen moms specificerad, dessutom hade en del uppdrag skötts dåligt och vi hade tappat både kunder och betalning för uppdragen. Våra medarbetare kom tillbaka efter semestrar och turneer och fick röja upp i flera dagor i det kaos som S & M lämnat efter sig. Dessutom saknades utrustning för betydande belopp som aldrig återfunnits.

Vi reklamerade fakturan, hade samtal med S & M samt fader, de vill avstå ytterst litet (dra av några timmar) vi ville dra av betydligt mer, vi kunde ej komma överens. Tiden gick, ingen kommunikation från någon part, plötsligt damp det ner en stämning från dem, jag ringde ca fem gånger för att göra upp i godo utan att en enda gång få något samtal tillbaka (telsvarare hela tiden). Istället kom artiklarna i DN där jag utpekas som lurendrejare som inte betalt 48000kr för 5 veckors arbete som ingen här var nöjd med.

Konsekvenserna för både mig och mitt företag har varit enorma. Psykisk press både på mig och mina medarbetare. Viktiga kunder som tackat nej till stora uppdrag som vi redan fått, belopp betydligt mer än dessa 48.000kr, försäljningen och uthyrningen hos oss går på knä efter artikeln. Artiklarna har inte alls tagit upp egentliga orsakerna till reklamationen utan istället menat att vi satt detta i system att reklamera fakturor. Så mycket litet av våra (och jag menar varenda en som arbetade här samt våra missnöjda kunders) erfarenheter av vad S & M finns redovisade i artiklarna. I den senare artikeln tar DN på sig hjälteglorian med att skurken kryper till korset och har gått med på (under mediapress) att betala 48000 för fem veckors arbete för att få slut på detta elände. Men eländet är inte slut för vår del, vi riskerar att tappa miljonbelopp i badwill och utebliven försäljning och uthyrning.

Ingenting sägs heller om vad jag råkat ut för, åt andra hållet, med människor och företag som jag anlitat, som varit verksamma här. Det skulle kunna ge underlag för hundra artiklar med motsatt innehåll, jag lovar!!!!!!!!!

Heller ingenting om ett stort antal människor i detta land som arbetat här och sedan ägnat sig åt att kopiera mina affärsideer, under mina 25 år som företag så har denna kopierade verksamhet omsatt minst lika mycket som min egen, dvs sammantaget under denna period mer än 100 mkr.

Vinklingen i artiklarna är mer som "kvällstidningsjournalistik" anser jag; boven/förövaren och det oskuldsfulla offret, svart och vitt. Är verkligheten sådan?

Och visst har det varit en strid ström av människor genom mitt företag, jag har velat skapa en konstnärsfamilj här, ett team av egna företagare som sammansvetsade genomför roliga events åt våra kunder (departement, stora och små företag, alla!), som mår bra tillsammans, har kul och tjänar pengar.Jag har varit för mycket av drömmare, för litet praktiker, hållit för lite koll och trott att "det ordnar sig" i alldeles för många situationer. Också gett folk chansen som aldrig borde kommit innanför dörrarna här. Och visst, jag har varit dumsnål och anlitat folk ibland för att prislappen varit låg. En kombination av allt detta.Men jag har också hittat bra, professionella medarbetare.

Vi har gjort fantastiska ljud- ljus- och fest- arrangemang på Rosenbad, på Grand Hotel, många andra platser, åt prominenta kunder, det är vårt jobb, det är vad vi kan och lever för, artiklarna har förstört mycket av den goda renomme´ som jag och vi lever för att skapa.
Min upplevelse är också att jag/vi offras / får bära hundhuvudet för den "kampanj" ni iscensatt mot företagare som anlitar andra företagare. Min politiska åsikt är att vi är fria människor, jag vill inte ha anställda slavar, jag vill ha ett team med fria företagare som gemensamt genomför arrangemang åt våra kunder. Jag vill leva i ett fritt land där detta är möjligt, jag är otroligt glad att lagstiftningen ändrats så detta är möjligt, och visst kan allt missbrukas, jag har också lärt mig av dyrköpta erfarenheter med att ta in billiga nyföretagare, det finns ingen vinst bara förluster med att ta in fel personer och tro att de ska tillfredställa kundernas önskemål, det finns INGEN som vinner i ett sådant sammanhang, vi lär oss av våra misstag, jag har iallafall lärt mig även om det har tagit ett tag. Jag har i flera år gjort tafatta försök att sälja ljud/ljus verksamheten för att jag dels inte velat sitta här, dels inte tyckt jag räckt till, dels tyckt det varit ett slöseri med mitt liv, dels tyckt jag själv får för dåligt betalt att vara här. Samtidigt har det varit väldigt lärorikt att se hur jag och andra människor fungerar och inte, kommunikation, relationer, lögner, åtaganden, etc. Jag vill hitta en delägare eller ny ägare till ljud/ljusbiten här, själv jobba vidare med events och festarrangemang, det är jag inspirerad av och där har jag mycket att ge.

S. har uppgivit att hans pappa har mycket goda kontakter med en journalist på Dagens Nyheter.
Kent Billebro
vd BILLEBRO EVENTURE ABCopyright All rights reserved to Grip/Tannemyr Sweden 2002.